بید چیست؟
بید حشره بسیار کوچکی است که با فراهم بودن شرایط مطلوب برای زندگیاش به کمک تخمریزی تکثیر پیدا میکند. درحالی که عمر این حشره حدود ۳ هفته است اما موضوعی که باعث نگرانی میشود این است که در این مدت سه هفته ای میتواند حدود ۱۰۰ بید تولید کند!
بید ها چگونه باعث پوسیدگی فرش میشوند؟
مکان زندگی و پرورش بید ها معمولا در لابهلای الیاف فرش دستباف است. به نوزاد بید لارو میگویند. لارو ها از پروتئین موجود در پشم فرش دستباف به عنوان تغذیه استفاده میکنند. اینجاست که مساله خطرناک خواهد شد! تغذیه لارو ها باعث میشود که به مرور و با افزایش آن ها، سرعت پوسیدگی بیشتر میشود و درنهایت رفته رفته به تمامی فرش سرایت میکنند.
چگونه از بیدزدگی فرش جلوگیری کنیم؟
همیشه از ورود هوای تازه به خانه استقبال کنید. به خصوص در فصولی که آفتاب به خانه شما نمیتابد. البته کارشناسان حوزه بهداشت میگویند هر ۶ ماه یکبار باید فرش را برعکس کنید تا به قسمت پشتی آن نیز هوای آزاد بخورد. اما اگر این کار برایتان سخت است و تحمل سنگینی فرش را ندارید به عنوان مثال جابه جایی وسایلی که روی فرش قرار گرفته اند مانند مبل و… ، قسمتهایی از فرش را به نوبت تا بزنید تا پشت آن نیز هوا بخورد.
همچنین نظافت زیر فرش را فراموش نکنید. هر از چند وقتی زیر فرش را جارو بزنید و با کمک پاک کنندههای سرامیک و سنگ به ضدعفونی آن قسمتها بپردازید.
حتما به این نکته توجه کنید که قبل از پهن کردن فرش هیچ رطوبتی در کف اتاق وجود نداشته باشد.
در مکان هایی که فرش را با تعداد زیاد و طولانی مدت در انباری نگهداری میکنند گرما و تاریکی و رطوبت باعث رشد میکروب میشود و زمینه برای تولید مثل حشرات ایجاد خواهد شد. اما افرادی که از این موضوع آگاهند برای جلوگیری از این ضرر راهکارهایی دارند. فکرش را بکنید که یک تاجر فرش دستباف اگر در این موضوع سهلانگاری کند میتواند ضرر جبرانناپذیری محتمل شود.
آنها برای جلوگیری از بیدزدگی فرش، لابهلای هر یک از فرشها قرص نفتالین استفاده میکنند. نفتالین با ایجاد بویی مانع از ورود حشرات به فضای مورد نظر میشوند.
اما یک توصیه بسیار مهم برای شما داریم. از تماس مستقیم نفتالین با پوستتان جدا جلوگیری کنید. زیرا مواد سمی موجود در نفتالین میتواند باعث بیماری پوستی، تنفسی، کلیه، چشم و روده انسان شود. بنابراین برای کار با نفتالین حتما از دستکش استفاده کنید.
البته در برخی از نقاط دنیا روش دیگری نیز مرسوم است. که فرش را پیش از لوله کردن به جای نفتالین، بر روی الیاف آن کافور میریزد و سپس فرش را به شکل لوله شده در انبار نگهداری میکنند.
اما این روشها برای فرشهایی بود که استفاده نمیشدند و در انبارها نگهداری میشدند. در گذشته برخی از فرشها به دلیل شرایط آب و هوایی حتی در زمان استفاده نیز دچار بیدزدگی فرش میشدند. یکی از روشهایی که استفاده میکردند این بود که در زیر قالی و فرش توتون و تنباکو قرار میدادند. اما همین روش هم مشکل و محدودیتی داشت. چرا که اگر رنگ فرش روشن بود پس از مدتی توتون و تنباکو باعث تغییر رنگ میشد.
چگونه بیدزدگی را درمان و در اصطلاح بیدزدایی کنیم؟
درصد بیدزدگی فرشها متفاوت است. ممکن است از روی فرش، زیر فرش و یا هر دو طرف آن صورت بگیرد. اما به هر حال اگر فرش شما دچار چنین آسیبی شد باید سریعا برای ترمیم آن دست به کار شوید. ترمیم فرشهای بیدزده برای شما کار آسانی نیست به همین دلیل پیشنهاد میکنیم از خدمات قالیشویی شاپرک استفاده کنید.
اما چرا این موضوع اورژانسی است. هر چقدر دست دست کنید تعداد بیدها بیشتر میشود و به قسمتهای بیشتری از فرش آسیب میرسانند. همچنین اگر فرش شما نیاز به شستشو داشته باشد، با وجود بیدها بافت سستی پیدا میکند و ممکن است ظاهر کلی فرش را تحت تاثیر قرار دهد.
منبع:اتحادیه قالیشویان